Блог

Бойните изкуства или изкуството да водиш двубой.

D D C I B - Звучи малко като cheat code за Doom.
 
Точно тази комбинация от буквички синтезира до голяма степен моето виждане и идеи за бойните изкуства, към момента.
Първата и най-важна идея е:
Dodge - да избегнеш атаката във физическия смисъл на действието или да деескалираш ситуацията е с приоритет.
 
Когато това не е възможно, трябва да имаме:
Defense - защитата, възможността да блокираме или да поемаме атаките във физическия смисъл, така и способността да се защитаваме вербално.
 
Третата идея е:
Control - добро мениджиране на дистанцията(далечна, средна, близка), вземане на правилните ъгли, за да не сме директно срещу нашия опонент/партньор и налагане на наши захвати, като елиминираме негови такива върху нас. От другата страна е способността да имаме известен самоконтрол и да не губим присъствие на духа докато има разни провокации.
 
Четвъртата идея:
Initiation - Какви са уводните ни движения? Или вече говорим за атака, как ще " влезеш "! Дали ще използваме залъгващо движение или пък директен агресивен ход? Тези неща ще се определят до известна степен от идея номер 3. В психическия компонент инициацията е по скоро, остротата на ума, която пък много добре се разбира с идея номер 2. Главната цел обаче на тази стъпка е способността да действаш под напрежение! Хората си мислят има fight or flight ... ама има и freeze, като еленче на фаровете на автомобил.
 
И като за финал:
Burst - или изригването на определена комбинация от удари или граплинг, с която вече можем да финализираме " срещата ".
Почти всички животински видове в природата използват сходна методика за разрешаване на конфликти.
Пресен пример са кварталните котки и тяхната динамика... гледат се .. има някакво ежене и перчене, всяка се опитва да вземе правилен ъгъл и да контролира дистанцията за да може или да си наложи намерението или да инициира по някакъв начин. След това летят лапи има въргал по земята и т.н.
Сигурен съм, че сте виждали подобна ситуация.
 
Бъдете здрави и приятно движение.