Bungee fly

За хората, които са развили у себе си навик за движение и то е част от "всеки техен божи ден", неминуемо възниква желание да се разнообрази спортната програма и да се тестват нови умения. И тук идва най-голямата изненада – в мъничкото ни Велико Търново, зала Тао е една от няколкото в България спортни зали, които предлагат на пръв поглед малко странни, но изключително забавни и полезни спортни занимания.

Бънджи флай е система от движения, предимно във въздуха, които се изпълняват с помощта на еластични бънджи въжета. Освен сериозни мускулни натоварвания и категорична, постоянна работа на коремните и гръбни мускули, се подобрява координацията в движенията на ръцете и краката. Еластичността на уредите щади ставите и предпазва от травми, което го прави подходящо занимание за хора в напреднала възраст или с диагностицирана остеопороза.

Тренировките с бънджи в зала стават популярни след едно видео на танцово студио в Банкок, Тайланд. Група балетисти публикуват в социалните медии клипове с тренировките си. В тях се вижда, как те се привързват с еластични въжета около кръста си и започват да скачат от стена до стена, да се топват за секунда в пода или да се реят из въздуха. Зрителите бързо се впечатляват от този забавен стил на спортуване и бънджи флай печели много привърженици по цял свят. Този тип тренировка позволява на човек да победи гравитацията и като един истински супергерой, да отскача до тавана, да виси във въздуха и дори да бяга по стените на спортната зала. Всеки е свободен да развихри въображението си, да полети съвсем буквално, да скача, като нинджа и заедно с това да натовари тялото си по-добре от всяко друго кардио упражнение.

Разбира се, подобно на всяка друга тренировка и тази започва със загрявка. В началото се свиква с усещанията от бънджи въжето. Изпълняват се различни движения, които могат да се съчетават така, че да се получи цяла хореография. Бънджи въжетата позволяват на трениращите да извършват чудеса с телата си, които иначе не биха могли да направят. Те могат да плуват безтегловно във въздуха, да висят с главата надолу като прилепи или да тичат по стените до тавана и да падат свободно надолу, без дори да докосват пода. Общо взето, една такава нестандартна тренировка е комбинация между танци, йога, табата и въздушна аеробика. Почитателите на тези дисциплини лесно могат да ги съчетаят. Това ще им достави както по-голямо удоволствие, така и по-сигурни резултати. За приятно настроение цялата тренировка е съпроводена от любима музика, която стимулира изпълнението на хореографиите.

Тренировките са подходящи не само за възрастни, но и за деца. При тях малчуганите могат да изразходват цялата си енергия, като в същото време оставят въображението си да работи на максимум. Повечето от тях се вживяват в ролята на любимия си супер герой. Според инструкторите, тренировките са подходящи за цели семейства – особено когато родителите няма къде да оставят децата си, докато тренират в залата. За да се възползва човек за такава тренировка обаче, доста ще трябва да порови в интернет, защото в България има твърде малко зали, които да предлагат бънджи флай. Зала Тао е една от тях и очаква с нетърпение всеки нов ентусиаст, който има желание да експериментира и да разнообрази спортния си живот - сряда и неделя от 17.00ч в клас Wedneday spirit. За повече информация, може да пишете съобщение на страницата ни или да звъннете по телефона, по viber или what`s up.

 

Бъдете здрави и приятно движение!